KOALITION FÖR PENNINGREFORM

om kraschen

Lösningen är så enkel, vi behöver bara skapa pengar utan skuld och för allmänhetens bästa, och det fungerar mycket bättre än dagens system eftersom vi idag har nedskärningar och problem inom t.ex. skola, vård och omsorg. Att tillåta dagens pengar att skapas ur skuld och att pengar enbart kan komma in i samhället genom skuld är inget annat än ett skuldslaveri, och det är det väl ingen av oss som vill fortsätta att leva i?

fler länktips inom ämnet – http://standelion.wordpress.com alternativportalen.wordpress.com http://ybel.pen.io
utdrag ur boken ”Bankerna och skuldnätet” av Ellen Brown


Ulf Sandmark, 11 oktober – Ta tillbaka Riksbanken från bankerna!


Om krisen i världsekonomin, från – http://www.dinlokaltidning.se/index.php?id=33,1375,0,0,1,0

Skuldkris? Nej skuldmättnadskris!
Det går fort, nu i slutet av augusti 2011.
Börserna sjunker och politikerna förfasar sig över skuldkrisen. Troligen vet de men får/kan inte säga det rent ut hur det ligger till. I och med att vi lever med en ekonomi som är uppbyggd enligt pyramidspelsprincipen så är händelseutvecklingen helt självklar.

Efter senaste kriget när vi startade uppbyggnaden av välfärdssamhället så var det vår riksbank (kontrollerad av riksdagen) som skapade våra pengar. Sedan har politikerna steg för steg beslut för beslut abdikerat för påtryckningarna från de privata ekonomiska krafterna såväl här i Sverige som i övriga Västvärlden. Nu 2011 räknar man med att 97 % av våra pengar skapas av (privata) banker som skuld. Dessa skulder ska amorteras och räntor betalas. Men då pengar till räntor inte finns så måste i stället mer pengar/skuld skapas o.s.v., o.s.v. Ekonomin är helt enkelt ett pyramidspel vilket ju kräver ständig tillväxt. Systemet måste helt enkelt krascha då man inte kan ha oändlig tillväxt i en ändlig värld och/eller på grund av att människor, företag och nationer inte förmår/vill fortsätta att skuldsätta sig.

Vi har en skuldmättnadskris! Ändå pratar politikerna om att vi måste ta upp nya lån och samtidigt skära i välfärden för att komma i balans. Redan med hjälp av enkel logik ser den begåvade att det är en matematisk omöjlighet. Skulderna är per definition alltid större än mängden pengar! Dessutom finns inte det nödvändiga förtroendet för våra ledare som hävdar att (oändlig) ekonomisk tillväxt är möjlig. Människor och företag är inte beredda att fortsätta att skuldsätta sig. I USA säger man ”you can´t drink yourself sober”. Trots det försöker politikerna desperat tvinga på oss större statsskulder. Vi läser dagligen om åtstramningar och växande fattigdom i USA, Irland, Grekland, Portugal, Spanien, Italien.
Snart lär det bli vår tur.

Varför har vi inte hamnat i den här skuldmättnadskrisen tidigare? Det höll på att ske redan i slutet av 80-talet. Dock har det sega ekonomiska systemets livslängd förlängts via skapandet av derivat och andra s.k. finansiella instrument. (Bara i USA finns 612 triljon dollar i derivat i banksystemet, d.v.s. 2 miljoner dollar per invånare). http://www.usdebtclock.org)

Vad kommer då att hända framöver? Det tydligaste scenariot är att – om folk inte vaknar – så kommer åtstramningarna/räddandet av bankerna att leda till ökad arbetslöshet, växande klyftor och stor oro i samhällena. Undantagslagar etc. kan följa och demokratierna kommer att rämna. Rädda frustrerade folk kan förmås att acceptera en helt ny världsordning.

Här en tankeväckande artikel där USA ska läsas som den ovanför politikerna stående makten.
http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1010801/EU-goumlr-vad-USA-ber-dem-att-goumlra.html

Finns det inget bättre scenario då?
Jo vi måste vakna och kasta av oss oket. Vi kan inte fortsätta att tillåta att pengar är något som privata banker skapar som skuld. En stat ska inte/ behöver inte skuldsätta sig. Pengar kan skapas som förr i världen som ersättning för utfört arbete. Det finns mycket att studera på nätet. Vi är t.ex. över 1000 deltagare i ”Nätverket mot bankernas skapande av pengar ur luft”. Till media har vi dock inte tillträde.

Mitt råd är: sök information, studera och delta i debatten så politikerna och de stackars neoklassiska ekonomerna tvingas ta diskussionen om vårt krav på penningreformer.

Johan Sandwall


Ingen mer skuld, ingen mer finanskris, 7 september 2011
från http://www.ekonomiskreform.se
Ett stort problem med dagens ekonomiska system är att pengar (i form av krediter) skapas ur tomma intet utav privata banker. Över 90% av hela Sveriges penningmängd är skapade genom skuldsättning utav individer, företag och även hela länder. Pengar skapas när någon skuldsätts. Vi i Nätverket Ekonomisk Reform anser att ingen behöver skuldsättas för att pengar ska skapas.

Den enklaste lösningen för ett land hade varit om landets regering skapade pengar skuldfritt genom en statlig bank. Det kunde gått till så att det inför varje halvår, kvartal eller varje år gjordes en budgetplanering över hur mycket pengar som behövs skapas och sen spenderas dessa pengar utan skuld till diverse kommuner som i sin tur t.ex. kontrakterar privata företag.

På så sätt skulle pengar cirkulera i samhället utan att någon blir skuldsatt eller att det skulle bli penningbrist för som idag när ingen vill ta lån så skapas det inga pengar. Staten och dess kommuner (som är vi alla medborgare, varav några av oss representerar resterande i regeringen, kommunfullmäktige, riksdagen etc.) skulle aldrig behöva begränsa sina verksamheter eller spara pengar då alla pengar som finns går att tillgå, det enda som behövs är material och arbetskraft.

Lösningen är så enkel, vi behöver bara skapa pengar utan skuld och för allmänhetens bästa, och det fungerar mycket bättre än dagens system eftersom vi idag har nedskärningar och problem inom t.ex. skola, vård och omsorg. Att tillåta dagens pengar att skapas ur skuld och att pengar enbart kan komma in i samhället genom skuld är inget annat än ett skuldslaveri, och det är det väl ingen av oss som vill fortsätta att leva i? ….
läs hela inlägget


Bernard Lietaer – What is the Problem with our Current Money System?


The Money Fix -A Documentary for Monetary Reform –themoneyfix.org

Annons

2 kommentarer »

  1. ”Lösningen är så enkel, vi behöver bara skapa pengar utan skuld och för allmänhetens bästa, och det fungerar mycket bättre än dagens system eftersom vi idag har nedskärningar och problem inom t.ex. skola, vård och omsorg. Att tillåta dagens pengar att skapas ur skuld och att pengar enbart kan komma in i samhället genom skuld är inget annat än ett skuldslaveri, och det är det väl ingen av oss som vill fortsätta att leva i ?”

    NEJ

    Kommentar av Josef Boberg — maj 22, 2013 @ 13:58 | Svara

  2. pru

    om kraschen | KOALITION FÖR PENNINGREFORM

    Trackback av pru — november 9, 2020 @ 14:36 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: