KOALITION FÖR PENNINGREFORM

november 11, 2011

Bernard Lietaer

Filed under: Uncategorized — standelion @ 20:43

Bernard Lietaer i ett föredrag som verkar ganska nytt, från spokenword.org. Han är ju förespråkare för komplementära valutor, att det ska finnas flera olika valutor i ett land, för att säkerställa en stabilitet i ekonomin. Han har som exempel WIR i Schweiz som han menar kan vara förklaringen till att man lyckas hålla ekonomin i Schweiz så fri från allvarliga kriser.

1 kommentar »

 1. Som jag skrev till inlägget på – http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10977&artikel=4823126 – så stängdes den kommentarstråden, och tipsade om att fortsätta här. Här finns gott om plats och här stängs inte!

  —————————-

  SV:sv: Holten och Nelson

  Holten: Du tycker att översteprästerna i Riksbanken ska vara helt fria från påverkan. Du tycks ha en överdriven tilltro till att de då agerar efter någon sorts högre vishet som är till gagn för alla? Förr hade de folkvalda ett inflytande, men numera agerar Riksbanken helt efter ett privatägt centralbankssystems trossatser.

  Nelson: Det är nog en fälla det är lätt att hamna i, att guld är något som är bestående och eftertraktat som finns i en begränsad mängd och som det känns gediget att valutan ska vara kopplad till. Men varför ska samhället vara beroende av och begränsas av något som grävts upp ur marken och har ganska litet bruksvärde för att kunna genomföra önskade projekt? Vill man ha en bestämd penningmängd kan man väl bestämma en nivå ändå. Det är VEM som kontrollerar penningutgivningen och penningmängden som är det viktiga, inte vad den är uppbackad av, som det sägs i den här videon – https://sahalee.wordpress.com/2010/01/29/still-report – Ett inlägg om detta med många initierade kommentarer – http://parasitstopp.wordpress.com/2011/08/29/guld-ar-inte-pengar

  Ett bra citat med tanke på läget i världsekonomin:
  “For any one person not to have enough money is rational; for an entire economy constantly not to have enough money, and thereby prevented from doing what it is clearly capable of doing, is absurd”

  ————————
  SV:sv: Holten och Nelson

  Du skriver att koppla valutor till till guld låter som rena drömscenariot för finanshönsen.
  Detta får du gärna förklara lite tydligare hur systemet gynnar finanshönsen, innan jag förklarar hur österrikisk ekonomi med Mises och Hayek´s axiomatisk deduktiva system fungerar.
  Möjligtvis är du redan insatt i dessa teorier men jag är nyfiken hur du tar avstånd från dem.
  Och då håller det inte att bara säga att den grundas på individen istället för kollektivet, utan du måstet kunna förklara varför ett stabilare system som missgynnar spekulation är negativt.
  Österrikisk teorier enligt denna skola missgynnar naturligtvis bankernas spekulation och kapitalförstöring, men det kan säkert det stora flertalet medborgare leva med…
  Nelson,
  2011-11-26 14:12

  ————————————
  SV:sv: Holten och Nelson

  Du tycks ha en överdriven tilltro till att Riksbanken står fri från medialt och politiskt inflytande.
  Så är det givetvis inte… Det skriks både mycket och högt från banker och andra intressegrupper hur styrräntorna ska hanteras inför Riksbankens möten. Naturligtvis inte olagligt, men oetiskt.
  Holten,
  2011-11-26 13:54

  ——————————-
  sv: Holten och Nelson

  Nelson: ”att koppla valutor till guld och låta marknaden sköta resten” – det låter som drömscenariot för de högsta finanshönsen. De som är proffs på att manipulera, inte har gjort något annat och dessutom troligen äger en stor del av allt guld.

  Holten: ”klåfingriga politiker sänker räntorna” ? Var tillåts politiker lägga sig i sådant nuförtiden?

  Men detta är viktiga saker att reda ut, experternas system har falerat, nu är det tillåtet för vem som helst att ha åsikter och förslag. Den här kommenteringen kanske stänger snart, här ett förslag på var man kan fortsätta i lugn och ro …
  http://wp.me/pnPAv-5l
  Sven,
  2011-11-26 13:20

  ————————————

  Kommentar av stan — november 26, 2011 @ 20:17 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.